F#ck niet met je gehoor!

01 May 2020

Van je oren heb je maar 1 paar. Daarom starten wij een challenge voor bescherming van je gehoor. Tijdens deze Corona periode zit iedereen lekker thuis video's te checken, muziek te luisteren en te gamen. Maar dat is niet zonder risico. Uit onderzoek van VeiligheidNL bleek in 2019 al dat 50% van de jongeren naar muziek luistert op een volume van 70% of hoger, een geluidsniveau dat het risico op gehoorschade vergroot. Kortom: zet je koptelefoon zachter en check je gehoor even op stuk.tv/hoortest

De Challenge

Dans met ons mee op je favoriete muziek. Eindig je dansje door de koptelefoon door te gooien naar een volgende deelnemer. Upload je filmpje OPENBAAR op Instagram of TikTok en gebruik daarbij #gehoorschade. De leukste video’s vormen samen een nieuwe video.  

“Zet jij thuis je koptelefoon ook steeds vaker lekker hard voor je favoriete muziek? Let dan wel even op je oren: gehoorbeschadiging blijft voor altijd bij je! Help ons deze belangrijke boodschap te delen! Doe één van onze koptelefoon-dansjes na en plaats deze op je Instagram of TikTok met #gehoorschade. Tag @stuktv en wie weet zit jij straks in deze headphone challenge! Moet je daarna ook even de hoortest gaan doen op stuk.tv/hoortest. Help ons mee om gehoorschade onder de aandacht te brengen!”

Onderzoek gehoorschade

Muziek luisteren is een favoriete bezigheid voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Tijdens het schooljaar 2018- 2019 heeft VeiligheidNL samen met vier jeugdgezondheidsorganisaties een onderzoek uitgevoerd onder deze doelgroep. Daaruit blijkt dat 13% van de leerlingen een negatieve uitslag kreeg op de online Oorcheck, dat op beginnende gehoorschade duidt. Vrijwel alle leerlingen luisteren muziek via een muziekspeler en meer dan de helft luistert dagelijks. De helft van de leerlingen luistert op een hoog volume (70% of harder) en gebruikt (nog) niet de volumebegrenzer. 15% heeft al een (tijdelijke) piep na het luisteren of maken van muziek. Slechts 6% van de leerlingen beschermt zichzelf tijdens het uitgaan door (bijna) altijd oordoppen te dragen. Terwijl bijna de helft van de leerlingen wel eens een piep in het oor heeft na het uitgaan. 

We linken dan naar deze pagina voor meer informatie: https://www.veiligheid.nl/gezond-gehoor/actueel/helft-middelbare-scholieren-luistert-onveilig-naar-muziek